Hamarosan kiderül, épülhet-e Sajóivánkán energiatározó

Megosztás

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, Borsod megyében is megkezdődtek a talaj teherbíró-képességének felmérésére alkalmas kutatófúrások. De mit is jelent ez?

Az elmúlt időszakban óriási napenergia kapacitások jöttek létre hazánkban és egyre több megújuló energiaforrást alkalmazunk. A megépített rendszerek termelése úgy hangolható össze a fogyasztási igényekkel, ha lehetővé teszik a környezetkímélő módon előállított áram eltárolását későbbi felhasználásra. Tehát a Borsodba tervezett szivattyús energiatározók a teljesítményingadozás kiküszöbölését szolgálják.

A fúrásoknak köszönhetően hamarosan kiderül, alkalmas-e Sajóivánka olyan víztározók megépítésére, amelyek kisegítik az időjárásfüggő megújuló energiaforrásokat.

Földünk számos pontján működtenek már szivattyús energiatározókat, amelyek egy alsó és egy felső tározóból állnak. Ezekben a létesítményekben a pillanatnyi szükségleten felüli energiamennyiséggel az alsó tározóból a felsőbe szivattyúzható fel a víztömeg. Leeresztésével áramhiányos időszakban turbina és generátor hajtható meg, így olcsón és környezetbarát módon nyerhető energia.

A szakemberek szerint a szivattyús energiatározó élettartalma hosszú, működési költségei alacsonyak. Az üzemeltetés semmiféle károsanyag-kibocsátással nem jár.

A földmintákat laborban elemzik, az eredményeket később beépítik a szivattyús energiatározó idén elkészülő megvalósíthatósági tanulmányába. A próbafúrások jóvoltából így megfelelő műszaki-tudományos alapokon születhet döntés az energetikai szempontból indokolt fejlesztésről, írja a Sokszinuvidek.24.hu.

A szivattyús energiatározó vízerőművek csupán energia tárolására szolgálnak. Csak az energiafogyasztási csúcsok folyamán – egy vízturbina segítségével – használják energiatermelésre.

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

Fotó: Zetas

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek